Behandeling diabetische retinopathie

Diabetespatiënten met een lage stabiele bloedsuiker die bovendien voor laag glycemische voeding kiezen lopen minder risico op diabetische retinopathie. Het maken van de juiste voedingskeuzes is het belangrijkste maar ook moeilijkste onderdeel bij de behandeling van diabetische retinopathie.

Alle artikelen en behandelingsprotocollen zijn volgens het zelfzorg principe geschreven. Bij zelfzorg is niet de arts of specialist maar de patiënt verantwoordelijk voor het correct uitvoeren van de behandeling. Toch adviseer ik patiënten om bij gezondheidsklachten eerst een arts te raadplegen. Een juiste diagnose is ook bij een zelfzorgtraject van onschatbare waarde. Als u reeds onder behandeling bent van een arts overleg dan met uw arts voordat u voedingssupplementen gaat gebruiken.

Copyright © 2007 - pilliewillie.nl


Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.

Behandeling diabetische retinopathie met voeding

Lage stabiele bloedsuiker zonder pieken

Al tientallen jaren werd aangenomen dat een gemiddeld lage bloedsuiker, met een voor diabetespatiënten normale Hb1Ac, voldoende was om het risico op diabetische complicaties waaronder diabe, waaronder diabetische retinopathie, te verlagen12-15. Dat blijk niet zo te zijn. Ook kortdurende onopgemerkte bloedsuikerpieken verhogen het risico op complicaties16-22.

Verkeerde voedingskeuzes tijdens de maaltijd kunnen bloedsuikerpieken na de maaltijd veroorzaken. Als je na de maaltijd een hoge bloedsuikerspiegel moet "wegspuiten" ben je dan te laat. Het kwaad is al geschied. Het maken van de juiste voedingskeuzes is de enige manier om deze kortdurende bloedsuikerpieken te voorkomen. Dat maakt het voor diabetes patiënten niet eenvoudiger. Want een pilletje slikken of een insulineprikje is makkelijker dan het aanpassen van de voeding22.

SLECHT ADVIES
6 – 7 sneden brood, zoals het Voedingscentrum en het Nederlands Diabetes Fonds voor volwassen diabetes patiënten adviseert is, gezien de hoge GI-waarde van brood, geen goed idee27. Je kan je met recht afvragen op welke wetenschappelijke basis deze organisaties tot dit advies zijn gekomen of was hier sprake van een succesvolle lobby vanuit de broodindustrie.
 

Het heeft weinig zin om met een onstabiele bloedsuiker waarin ook nog eens kortdurende pieken voorkomen te proberen om een diabetische complicatie te voorkomen. Dat is dweilen met de kraan open. Bovendien hebben oogcellen extra te lijden van hoge glucosewaarden omdat zij ook glucose opnemen zonder "bemiddeling" van insuline. Hierdoor kan er door een te hoog cellulair glucoseniveau een overbelasting van het Polyol Pathway. ontstaan waardoor direct schade aan de oogcellen wordt toegebracht

Laag glycemische voeding

De enige manier om deze kortdurende bloedsuikerpieken te voorkomen is het gebruik van voeding die in het lichaam langzaam wordt omgezet in glucose. Dat noem je voeding met een lage glycemische index waarde (GI)25. De GI-waarde is het getal dat aangeeft hoe sterk de glucosespiegel in het bloed omhoog gaat na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Hoe hoger het getal hoe sneller de stijging van glucose. Suiker heeft bijvoorbeeld een GI van 100, bladgroente een GI van maar 10. Voeding met een GI waarde van lager dan 50 wordt als gezond gezien28.

Er is heel veel goed onderzoek beschikbaar dat aangeeft dat voeding met een laag GI-waarde de bloedsuikercontrole bij diabetes patiënten verbetert waardoor de kortdurende schadelijke bloedsuikerpieken niet meer voorkomen23-26.


Diabetespatiënten adviseer ik een GI-waarde niet hoger dan 40 te hanteren.
Dat betekent nog al wat voor de voedingskeuzes die diabetes patiënten mogen maken. Gewoon bruin of witbrood is er niet meer bij want deze voeding heeft een GI van respectievelijk 65 en 70. Volkorenbrood kan nog net met een GI van 40. Maar alleen met mate. Een, hoog uit twee boterhammen per dag, niet meer28.

Green Smoothies met bosfruit een gezonde goede keuze

Green Smoothie (concept)
How to make one

Hieronder een overzicht van andere voedingkeuzes die gemaakt kunnen worden. Raadpleeg voor nog meer keuze de GI-tabel.

GI > 40

GI < 40

Brood, roggebroodVis, vlees, tofu, eieren
Aardappels, pastaKaas, yoghurt, kwark
Rijst, rijstwafelsNoten, Zaden en pitten
Havermout, muesliBijna alle groenten
Gierst, spelt, quinoa, mais Bijna alle peulvruchten
Suiker, honing, diksapBosvruchten, sinasappel, mandarijn,
grapefruit, peer, kersen
Banaan, mangoChocola min. 72% cacao
Doperwten, tuinbonenJapanse sojasaus
Zoete ketjapVolkorenbrood met mate
KastanjesGreen Smoothie alleen met bosfruit

SITE MAP
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie
Uw keuze: pilliewillie.nl > diabetische complicaties > retinopathie > behandeling > voeding

Ondersteun mijn werk en plaats een link naar retinopathie.pilliewillie.nl

Copyright © 13 November 2011

Site Map Contact

  • Home
  • Resultaten
  • Forum
  • Online therapeut
  • Gratis informatie
  • Zoeken
  • Contact
  • Voeding
  • Antioxidanten
  • Pycnogenol
  • Benfotiamine
  • Visolie
  • Genisteine
  • Overzicht supplementen