Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.
Ontsteking als oorzaak van diabetische retinopathie
Bij "ontsteking" denk je in eerste instantie aan een zwerende vinger. Bij deze ontstekingsvorm heeft het lichaam dan in de gaten dat er een wondje is waardoor ziekmakende stoffen het lichaam kunnen binnendringen. Dit wordt voorkomen met een ontstekingsreactie waardoor met deze indringers wordt afgerekend54. Maar er zijn ok andere vormen van "ontsteking".Bijvoorbeeld de lichte systemische (door het hele lichaam) ontsteking die de grondslag vormt voor atherosclerose54. Het risico op deze laatste ontstekingsvorm kan door de ziekte diabetes type 2 of door overgewicht rond het middel worden verhoogd55,56. Het mag daarom duidelijk zijn dat patiënten met een combinatie van overgewicht en diabetes een nog hogere kans hebben op deze ontstekingsvorm. De lichte ontstekingsvorm die gepaard gaat met diabetes is ook een van de oorzaken van de vele complicaties waarmee diabetes patiënten te maken kunnen krijgen57.
Het is dan ook niet vreemd dat een groot aantal onderzoeken aangeeft dat deze lichte systemische ontstekingsvorm ook het risico op diabetische retinopathie verhoogt58-62. Wetenschappers gegeven daarom aan dat bij een succesvolle behandeling van diabetische retinopathie ook aandacht moet zijn voor ontstekingsremming59,60.
Polyol Pathway als oorzaak van diabetische retinopathie
Bijna alle cellen in het lichaam hebben de "bemiddeling" van insuline nodig om glucose toe te laten in de cellen om tot bio-energie verbrand te worden. Maar dat geldt niet voor nier-, de retina- en de zenuwcellen. Deze cellen nemen glucose op zonder dat hiervoor insuline nodig is. Als er te veel glucose in het bloed beschikbaar is (hyperglycemia) dan kunnen deze cellen het aanbod aan glucose niet meer verwerken en wordt de overtollige glucose via het Polyol Pathway omgezet in sorbitol. Sorbitol wordt vervolgens omgezet in fructose en op deze manier uit de cel verwijdert63.Als er door een instabiele te hoge bloedsuiker te veel sorbitol wordt geproduceerd kan niet alle sorbitol in fructose worden omgezet en ontstaat er een osmotische druk in de cel waardoor de cel beschadigd wordt. Een hoog niveau aan sorbitol in de cellen verhoogt het aantal schadelijke zuurstof vrije radicalen en verlaagd de hoeveelheid stikstofoxide en gluthation. Stikstofoxide is belangrijk voor een gezond vaatstelsel en gluthation is een van de belangrijkste antioxidanten in het lichaam63,64
Hyperglycemia gevolgd door een overbelasting van de Polyol Pathway in de oogcellen en een onvoldoende omzetting van sorbitol in fructose waardoor sorbitol niet uit de oogcellen afgevoerd kan worden is een van de oorzaken van diabetische retinopathie63-67.
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie