Alle beweringen in dit artikel worden met wetenschappelijk onderzoek onderbouwd. De kleine cijfertjes op deze pagina geven aan welk onderzoek gebruikt werd. U kunt dit onderzoek online nalezen op de pagina wetenschappelijk onderzoek.
Een te hoge instabiele bloedsuiker
Een te hoge bloedsuiker als oorzaak van diabetische retinopathie
Al tientallen jaren wordt de Hb1Ac bloedwaarde gebruikt om te controleren of u uw bloedsuiker, gemiddeld genomen, binnen de gestelde norm heeft weten te houden. Een te hoge waarde wil zeggen dat u uw bloedsuikergemiddelde niet goed in de hand heeft12. Als uw Hb1Ac tijdens controle vaak te hoog is heeft u een groter risico op diabetische complicaties, waaronder retinopathie13,14. Maar er is ook een ander aspect waarop u moet letten als u het risico op complicaties wilt verkleinen.
Kortdurende bloedsuikerpieken als oorzaak van diabetische retinopathie
De Hb1Ac hoort bij gezonde mensen tussen de 4 - 6% (20 - 42 mmol/mol) te liggen. Bij diabetes patiënten moet deze waarde onder de 7% (53 mmol/mol) blijven. Dan vindt uw arts dat u qua medicatie goed bent ingesteld15.Maar nu blijkt uit recent onderzoek dat diabetes patiënten die hun Hb1Ac waarde keurig onder de 7% (53 mmol/mol) houden toch ernstige complicaties kunnen krijgen16. Een groot aantal zeer recente onderzoeken laat namelijk zien dat sterke bloedsuikerstijgingen onafhankelijk van een goede Hb1Ac waarde het risico op diabetische complicaties ook vergroten16-21. Bloedsuikerpieken van slechts enkelen minuten blijken reeds het risico op complicaties te vergoten18. Wetenschappers denken dat er een soort "glycemisch geheugen bestaat" waarin deze pieken worden vastgelegd20,21.
Vanwege dit "geheugen" is het belangrijk dat patiënten die gediagnosticeerd zijn met diabetes er zo snel mogelijk voor zorgen dat ze niet alleen de Hb1Ac waarde onder de norm houden maar ook pieken in de bloedsuikerspiegel voorkomen20,21. Deze nieuwe bevindingen zullen de komende jaren grote gevolgen hebben voor hoe diabetes patiënten door artsen en verpleegkundigen begeleid moeten worden.
De begeleiding van diabetes patiënten moet veranderen
Een goed geneesmiddelenbeleid staat nu centraal
Diabetes patiënten wordt nu namelijk geadviseerd om door goed gebruik van geneesmiddelen de bloedsuiker gemiddeld op een goede waarde te houden. Een lage Hb1Ac waarde wordt hier de belangrijkste maatstaf gezien. Bloedsuikercontrole na de maaltijd wordt bij patiënten die zelf insuline spuiten aangemoedigd. Als de bloedsuiker te hoog is moet insuline worden bijgespoten. Dat is de standaard aanpak in Nederland. Op zich is er niets mis met deze aanpak. Het is bewezen dat een gemiddeld lage bloedsuikerspiegel het risico op complicaties verlaagt. Maar het is niet genoeg.Want deze aanpak lijkt, gezien het recente onderzoek over de schadelijke effecten van bloedsuikerpieken en het glycemische geheugen, nu achterhaald te zijn. Als je na de maaltijd een hoge bloedsuikerspiegel moet "wegspuiten" ben je namelijk te laat. Het kwaad is al geschied.
Laag glycemische voeding extreem belangrijk bij het voorkomen van diabetische retinopathie
Dat betekent dat de begeleiding van diabetes patiënten in Nederland in zijn geheel anders moet worden opgezet. Voeding komt naast een medicijnbeleid meer centraal te staan. Dat maakt het voor diabetes patiënten niet eenvoudiger. Want een pilletje slikken of een insulineprikje is makkelijker dan het aanpassen van de voeding22. Maar voeding blijkt wel essentieel als u complicaties wilt voorkomen. Want alleen door het maken van de juiste voedingskeuzen kunnen de schadelijk kortdurende bloedsuikerpieken voorkomen worden.Er is heel veel goed onderzoek beschikbaar dat aangeeft dat voeding met een laag glycemische index waarde (GI) de bloedsuikercontrole bij diabetes patiënten verbetert waardoor de kortdurende schadelijke bloedsuikerpieken niet meer voorkomen23-26.
De GI -waarde is het getal dat aangeeft hoe sterk de glucosespiegel in het bloed omhoog gaat na het eten van een bepaald voedingsmiddel. Hoe hoger het getal hoe sneller de stijging van glucose. Suiker heeft bijvoorbeeld een GI van 100, bladgroente een GI van maar 10. Voeding met een GI waarde van lager dan 50 wordt als gezond gezien28.
Verkeerd advies van het Nederlands Diabetes Fonds
Dat betekent nog al wat voor de voedingskeuzes die diabetes patiënten mogen maken. Gewoon bruin of witbrood is er niet meer bij want deze voeding heeft een GI van respectievelijk 65 en 70. 6 – 7 sneden brood, zoals het Voedingscentrum en het Nederlands Diabetes Fonds voor volwassen diabetes patiënten adviseert is daarom geen goed idee27.Je kan je met recht afvragen op welke wetenschappelijke basis deze organisaties tot dit advies zijn gekomen of was hier sprake van een succesvolle lobby vanuit de broodindustrie. Want er zijn in 2011 bijna één miljoen Nederlanders gediagnosticeerd met diabetes29. Als zij zouden besluiten geen brood meer te eten, is dat waarschijnlijk de doodsteek voor deze industrietak.
Vervolg: Oxidatieve stress
Maagdarmstoornissen: Candida infectie - Prikkelbaredarmsyndroom - Crohn - Colitus Ulcerosa - CVS/ME: Chronische vermoeidheid Syndroom - Diabetische complicaties: Bloeduiker stabilisatie - Neuropathie - Retinopathie - Nefropathie - Hart- en vaatziekten: Cardiomyopathie en Hartfalen - Hoge bloeddruk - Cholesterol verlaging - Aderverkalking (atherosclerose) - Spataderen - Levensverlenging: 100 jaren jong - DHEA - Melatonine - 65+ - Kanker: - Ondersteuningstherapie bij kanker - Bot en gewrichtsaandoeningen: - Artrose - Artritis - Osteoporose - Fibromyalgie: - Fibromyalgie - Urinewegaandoeningen: - Prostaatklachten - Blaasontsteking - Vrouwenklachten: Menopauze - Premenstrueelsyndroom - Overgewicht: - Overgewicht - SLIM - Oogaandoeningen: Staar - Slecht zien Andere artikelen: - HPU - Astma - Multiple Sclerose - Psoriasis - Depressie